Organizatori :
Sponzori :

Fijakerijada Šupljak

Udruženje Građana Ostorka već od 2009-te godine organizuje razne konjičke događaje na Šupljaku.

Konjički Susreti su bili održani preko 5 godina, nakon čega je 2014-te godine Udruženje organizovao Konjički dan u Furioso Konjičkom Centru na Šupljaku koji je bio potpuno drugačiji od uobičajenih konjičkih susreta. To je bio prvi pokušaj organizatora da publici pokaže neku vrstu novine.

3. oktobra 2015. godine u saradnji sa Udruženjem Odgajivača Lipicanske Rase Konja Srbije su organizovali reviju u vožnji konjskih zaprega.

U okviru fijakerijade su organizovali takmičenje u vožnji dvoprega i četvoroprega u kojem su učestvovati i nekoliko takmičara iz Mađarske, sa time je događaj dobio međunarodni karakter.

U prvom krugu, prvo mesto je osvojio šesnaestogodišnji Akoš Berenji iz Kanjiže, drugo mesto Aleksandar Vukoje, treće mseto Željko Malušić. U drugom krugu raspored je bio sledeći: Aleksandar Vukoje, Akoš Berenji, Željko Malušić.

Na reviji fijakera prvo mesto je osvojio Goran Fijat, drugo mesto Akoš Berenji, a treće mesto Nedeljko Tomić.

Pored toga su nastupili KUD „Ludas Matyi” sa Šupljaka odnosno „Borostyán Dalkör” iz Bordanja. Kornel Boldižar je održao predstavu streljanja sa konja i posetioci su mogli da vide i srednjovekovnu borilačku reviju St. Longinusa.

Na celodnevnoj manifestaciji su organizovali i druge prateće programe kao razne kulturne predstave, zabavne dečije programe i igre, vašar rukotvorine i kuvanje kotlića.

Manifestaciju su podržali: „Nemzeti Együttműködési Alap”, Fond „Bethlen Gábor” i Pokrajinski sekretarijat za privredu. Medijski pokrovitelji su bili Pannon RTV, „Magyar Szó” i „Hétnap”.

Furioso Konjički dan

Udruženje Građana Ostorka nakon uspešne organizacije petogodišnjeg tradicionalnog Konjičkog susreta ove godine je čekao posetioce sa obnovljenim programom.

5-tog jula 2014.godine smo organizovali Konjički dan u Furioso Konjičkom Centru, koji je bio potpuno drugačiji od dosadašnjih Konjičkih susreta. Manifestaciju je prethodio konjički kamp gde su učesnici mogli da razviju svoje konjičke veštine u okviru teorijskih i praktičnih predavanja. Na konjičkom danu je nastupio Društvo za negovanje borilačkih tradicija vojnika iz revolucije 1848. godine. Nakon toga je sledio amaterska vožnja zapregama. Pored toga posetioci su imali mogućnost jahanja i vožnje zapregama, a sa decom je igrao Pepi klovn.

V. Konjički Susret

Cilj konjičkog susreta da konjušarima i ljubiteljima konja regije nudi zabavni program. Udruženje želi da promoviše konjičku kulturu regiona odnosno da obogati Šupljaka sa ovim tradicionalnim manifestacijom.

Udruženje Građana Ostorka već 10 godina posluje sa ciljem da neguje vojvođanske poljoprivredne običaje, povrati uspomene mađarske konjičke kulture ovih krajeva te da potpomogne razvoj seoskog turizma.

22. septembra u nedelju već 5. put je organizovan konjički susret na vašarištu na Šupljaku. Celodnevna manifestacija je ponudila razne programe zainteresovanima. Osim konjičkih predstava, posetioce je čekao i vašar, takmičenje u kuvanju kotlića odnosno bogata ponuda hrane i pića. Pored toga Furioso Konjički Centar je obezbedio i mogućnost jahanja i vožnje zapregama.

Pre podne je održano takmičenje u vožnji zaprega. U profesionalnoj vožnji Atila Nađ je osvojio treće mesto, Jene Kalman drugo, Albert Bunford prvo mesto. Rezultati amaterskog takmičenja su: Franjo Fabian treće mesto, Zoltan Arok drugo, Gabor Horvath prvo mesto. Titulu najlepšeg zaprega je dobio Bela Farago, dok u kategoriji najlepši konj je pobedio Atila Nađ.

Poslepodne je Viktorija Hamza predstavila metode slobodne dresure konja. Kasnije je sledio predstava borilačkih konjičkih igara iz vremena doseljavanja mađara, revija lipicanera Ergele Kelebije odnosno srednjevekovna konjička predstava

Priredbu je podržao Fond „Bethlen Gábor”, „Nemzeti Együttműködési Alap” i Grad Subotica. Medijski sponzori su Pannon RTV i „Magyar Szó”.

IV. Konjički susret na Šupljaku

Na osnovu dobrih iskustava prethodnih godina, u organizaciji Udruženja građana Ostorka i mesne zajednice Šupljak, 7.oktobra ove godine, je već po četvrti put organizovan konjički susret na vašarištu Šupljaka.

Na priredbi je učestvovalo oko 30 konjušara sa svojim konjima. Nakon svečanog otvaranja IV. Konjičkog Susreta sledela je amaterska, odnosno profesionalna vožnja zaprega. Zainteresovani su pored revije lipicanera Ergele Kelebije, konjičke igre spretnosti, konjičke revije, predstave husara, srednjovekovne borilačke veštine odnosno posete vašara rukotvoraca mogli da učestvuju i na igrama spretnosti iznenađenja, odnosno mogli su da pogledaju predstavu animatora na štulama. Iz šarolikog programa nije mogao da izostane ni izbor najlepšeg konja i zaprege. Decu je čekala ekološka igraonica, gde su volonteri subotičke Regionalne Deponije pokušali da kroz različite igre predstave deci značaj zaštite životne sredine, selektivnog prikupljanja i reciklaže otpada. Ekološku igraonicu i ove godine je podržala Opština Subotica. Atmosferu manifestacije je poboljšala dečija skakaonica i bojenje lica za decu. Pored svega toga i odrasli i deca su mogla isprobati kakav je osećaj sedeti na konju.

Paralelno sa konjičkim susretom, u organizaciji mesne zajednice Šupljak je održano takmičenje u kuvanju kotlića, na kojem je 40 ekipa promeravalo svoje kulinarske veštine.

Priredbu je podržao Pokrajinski Sekretarijat za Privredu, Fond „Bethlen Gabor” i Fond Turistički Klaster Mikro Regije Subotica-Palić. Medijski sponzori su „Magyar Szo” i Pannon RTV, a pokrovitelj je Konjički Centar Furioso.

III. Konjički susret na Šupljaku

U organizaciji Udruženja Ostorka, Mesne Zajednice Šupljak i Konjičkog Centra Furioso je sada već treći put održan konjički susret u subotu 24.septembra 2011.godine. Paralelno sa priredbom vojvođanski Šupljak (Ludaš) je ugostio delegaciju Transilvanije (Maros ludas) i Mađarske iz Ludasa okruga Heves.

Ujutro od osam sati su se već okupljali prodavci vašara odnosno učesnici takmičenja kuvanja u kotliću. Program priredbe je počeo sa defileom konjušara i konja ulicama Šupljaka. Nakon zvaničnog otvaranja susreta, prvo su u areni na vašarištu nastupili zaprege, a nakon toga je usledila konjička predstava. Ergela Kelebija je održala prezentaciju visokog nivoa nakon čega su gledaoci mogli uživati u igrama spretnosti a posle čega je sledila predstava barante. Nakon konjičkih igara spretnosti je izabran najlepši konj i najlepša zaprega, pa je započelo uzbudljivo konjičko polo takmičenje. Nakon proglašenja rezultata i podele nagrada se susret završio sa zabavom do zore.

Na priredbi je posetioce očekivalo celodnevno jahanje konja i magaraca. Pretežno su mlađi preoverili kakav je osećaj sedeti na konju. Pored toga su deca mogla da se igraju u ekološkoj igraonici ili iskušali šminkanje (fejs pejnting).

Zahvaljujući lepom vremenu, reklamnoj kampanji i ljubavi prema konjima i jahanju po ovim krajevima je oko 3000-4000 ljudi posetilo Šupljak i sada već tradicionalni III.Konjički Susret.

Priredbu su podržali: Pokrajinski Sekretarijat za Privredu, Fond Bethlen Gábor, Mađarski Nacionalni Savet i Grad Subotica.

O II. Konjičkom Susret

Po drugi put je bio organizovan Konjički Susret na vašarištu Šupljaka.Osim konjičkih igara bilo je mnogo zanimljiv stvari: vašar Vojvođanskih zanatlija i poslastičara, održano je i takmičenje u kuvanju kotlića u čemu je učestvovalo 47 ekipa iz okoline.

Na konjičkom susretu je učestvovalo 38 konjušara sa svojim zapregama od Temerina do Subotice. Manifestacija je dobila međunarodni značaj sa učešćem takmičara na istom iz Eršekhalme. Na susretu je bilo i pojedinačnog predstavljanja i zajedničkog jahanja, vožnje zaprega među preprekama ali i izbora najlepšeg konja i konjičkog polo takmičenja. Nije izostao ni prikaz srednjevekovnog streličarstva i borilačkih veština. Posetioci priredbe su imali mogućnost jahanja kako konja tako i magaraca i vožnju zapregama.

Zahvaljujući dobrim vremenskim prilikama i odgovarajućoj reklamnoj kampanji II. Konjički susret je imao 3000 -4000 posetioca.

Pobednik takmičenja zapregama je bio Ištvan Kovač iz Kiraljhalme, a takmičenje spretnosti je osvojio tandem Deže Koš i Silvester Feher. U konjičkom polo takmičenju je pobedila grupa iz Šupljaka – Adrian Šuranji–Ištvan Čordaš –Ileš Babarci, na izboru najlepšeg konja je pobedio Silvester Feher, a pobednik u kategoriji najlepšeg zaprega je bio Karolj Feješ. Posebno su nagrađeni: Ištvan Đarmat kao najmlađi, Šandor Denč kao najstariji takmičar, a Lilla Erdeg kao najuspešnija takmičarka. Organizator konjičkog susreta je bio Udruženje Oštorka. Manifestaciju je podržavao Corvinus Zrt., a pokrovitelj je bio Furioso Konjički Centar sa Šupljaka.

I. Konjički susret na Šupljaku

4. oktobra 2009. godine je bio organizovan prvi konjički susret na Šupljaku, koji je podržao Corvinus Zrt. Već ujutru od 6 sati su se skupljali učesnici vašara i takmičenja kuvanja u kotliću. Konjički i streličarski susret je započeo tako, dasu konji i zaprege obšli selo i na taj način proglasili susret otvorenim. Na susretu je bilo i pojedinačnog predstavljanja i zajedničkog jahanja, vožnje zaprega među preprekama ali i izbora najlepšeg konja i konjičkog polo takmičenja. Nije izostao ni prikaz srednjevekovnog streličarstva i borilačkih veština. Posetioci priredbe su imali mogućnost jahanja kako konja tako i magaraca i vožnju zapregama.
Mnoštvo programa je priredbu učinila atraktivnom, mislimo tu na kulturne programe, predstave narodne muzike I plesa odnosno na vašar zanatlija. Skup ugostiteljskih šatora, zakuska vina I rakije, vašar voća I povrća su zadovojili gastronomske potrebe posetioca. U takmičenju u kuvanju kotlića je učestvovalo 35 grupa iz okoline. Posetioci kojih je bilo oko 3000 su mogli da se hrane i da utole žeđ u dva ugostiteljska šatora. Pobednik takmičenja zapregama je Ištvan Đarmat iz Ade,u konjičkom polo takmičenju je pobedila grupa iz Bačkih Vinograda, na izboru najlepšeg konja i zaprega je pobedio isto Ađanin Šandor Albek, a takmičenje spretnosti je osvojio tandem Ištvan Đarmat I Illeš Babarci , koji su nagrađeni medaljom I peharom. Zahvaljujući dobrim vremenskim prilikama I odgovarajućoj reklamnoj kampanji I. Konjički susret je imao 3000 posetioca. Zbog velike uspešnosti ovu priredbu bi smo želeli da učinimo tradicionalnom.
Osnovni cilj Konjičkog susreta je bio popularizacija konjičke kulture I tradicije ovog područja . Ova manifestacija je od posebnog značaja, pošto priredbe takve vrste na ovom području još nije bilo. Posetioci I. Konjičkog susreta su došli ne samo iz okolnih naselja nego i sa područja Severne Vojvodine, tako da su se sakupili u trostruko većem broju od očekivanog. Priredba je imala veliki uspeh kako od strane stanovništva, tako I od strane gradske I seoske uprave, a isto I u medijama.
Postavljeni cilj je u potpunosti ostvaren : Vojvođanski mađarski preduzetnici su imali mogućnost da predstave svoje konje I usluge, kao I proizvode I na taj način upoznali ciljane potrošače iz čega proizlazi da će se u buduće generisati dodatni prihodi za konjušare, proizvođače I zanatlije.