Szervezők :
Támogatók :

Fogatos találkozó Ludas

Az Ostorka Egyesület és a Furioso Lovas Központ már 2009-óta szervez különféle lovas eseményeket Ludason.

2014. július 05-én Lovas napot szervezett a ludasi Furioso Lovas központban, mely stílusában merőben más volt, mint a tőle eddig megszokott Lovas találkozók. Az egy napos rendezvényt egy lovas tábor előzte meg, ahol a résztvevők elméleti és gyakorlati előadások keretein belül fejleszthették lovas tudásukat. Az elsajátított technikákat egy rövid, közös bemutató keretében mutatták be a közönségnek. Felléptek az 1848/49-es Szabadságharc Szegedi III. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesületének profi lovasai. Ezt követően gazdahajtást szerveztek a rendezvényre ellátogató vidéki lovasok részére. Mindemellett a látogatók kedvükre lovagolhattak és kocsikázhattak. A gyerekeket Pepi bohóc szórakoztatta, volt ugráló vár és arcfestés is.

A híres ludasi Lovas találkozók 5 éven keresztül kerültek megrendezésre, ezt követően, 2014-ben az egyesület Lovas napot szervezett a ludasi Furioso Lovas központban, mely stílusában merőben más volt, mint a tőle eddig megszokott Lovas találkozók. Ez is azt mutatta, hogy a szervezők túlnőttek a tradicionális Lovas találkozó rendezvényen és új lovas tartalmakat szeretnének adni a közönségnek. Ez sikerült is számukra, és arra ösztönözte az egyesület tagjait, hogy még nagyobbat merjenek álmodni a következő évre. Megérte!

2015. október 3-án hivatalos fogathajtó versenyt szerveztek a Szerbiai Lipicai Lótenyésztők Egyesületével közösen idén először a ludasi focipályán, amely kiváló helyszínnek bizonyult mind a pálya minősége mind pedig a közönség kényelme miatt.

A fogatos találkozó keretében kettes fogathajtásban szervezték meg a versenyt, amelyen a szerbiai hajtók mellett egy magyarországi hajtó is részt vett, nemzetközi jelleget kölcsönözve az eseménynek. Az első körben, a négy versenyző közül első helyen a tizenhat éves magyarkanizsai Berényi Ákos végzett. Második helyezésben a nagybecskereki Aleksandar Vukoje részesült, harmadikban pedig az úgyszintén nagybecskereki Željko Malušić. A második versenyszámban Aleksandar Vukoje, Berényi Ákos és Željko Malušić volt az első három helyezett sorrendje.

A fogathajtó versenyt fogatszépségverseny követte. Az első díjat Goran Fijat vihette haza, a másodikat Berényi Ákos, a harmadikat pedig Nedeljko Tomić.

Mindemellett fellépett a ludasi Lúdas Matyi Művelődési Egyesület és a bordányi Borostyán Dalkör, Boldizsár Kornél lovas íjász bemutatót tartott, valamint a zentai St. Longinus középkori harci bemutatóját tekinthették meg az egybegyűltek.

A fogatos találkozóval párhuzamosan bográcsfőző versenyt tartottak valamint kirakodóvásárt szerveztek a ludasi helyi közösség szervezésében.

Furioso Lovas nap

Az Ostorka Egyesület 5 évnyi tradicionális Lovas találkozó sikeres megszervezése után idén megújult rendezvénnyel várta a látogatókat.

2014. július 05-én Lovas napot szervezett a ludasi Furioso Lovas központban, mely stílusában merőben más volt, mint a tőle eddig megszokott Lovas találkozók. Az egy napos rendezvényt egy lovas tábor előzte meg, ahol a résztvevők elméleti és gyakorlati előadások keretein belül fejleszthették lovas tudásukat. Az elsajátított technikákat egy rövid, közös bemutató keretében mutatták be a közönségnek. Felléptek az 1848/49-es Szabadságharc Szegedi III. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesületének profi lovasai. Ezt követően gazdahajtást szerveztek a rendezvényre ellátogató vidéki lovasok részére. Mindemellett a látogatók kedvükre lovagolhattak és kocsikázhattak. A gyerekeket Pepi bohóc szórakoztatta, volt ugráló vár és arcfestés is.

V. Ludasi Lovas találkozó

A lovas találkozó célja, hogy a régió lovasai, lovat szerető közönsége egymásra találjon, vetélkedők, bemutatók keretében ismerkedjen egymással és az érdeklődőket egyedülálló élménnyel ajándékozza meg. Az egyesület a találkozóval a lovas kultúrát szeretné népszerűsíteni illetve Ludas települést e hagyományossá vált rendezvénnyel gazdagítani.

Az Ostorka Polgárok Egyesülete immár 10 éve tevékenykedik azzal a céllal, hogy ápolja a vajdasági mezőgazdasági hagyományokat és a magyar lovas kultúrát valamint fejlessze a régió vidéki turizmusát.

Szeptember 22-én vasárnap immár 5. alkalommal tartottak lovas találkozót a ludasi vásártéren. Az egész napos rendezvény változatos programokat kínált az érdeklődőknek, a különféle lovasbemutatókon kívül a látogatókat kirakodó vásár és bográcsos főzőverseny, valamint széleskörű étel- és italkínálat várta a helyszínen. Mindezek mellett a Furioso lovas centrum egész napos ingyenes lovaglási és kocsikázási lehetőséget biztosított a vendégeknek.

Délelőtt a vetélkedőké és az ügyességi játékoké volt a főszerep, a gazdahajtásban azok a fogatok vettek részt, akik amatőr szinten művelik ezt a lovas tevékenységet, míg a fogathajtásban azon vajdasági fogathajtók vettek részt, akik professzionális szinten űzik ezt a sportágat, tehát évente több hazai vagy külföldi versenyen is megjelennek. Fogathajtásban Nagy Attila harmadik, Kálmán Jenő második, Bunford Albert pedig első helyezést ért el, gazdahajtásban pedig Fábián Franjo harmadik, Árok Zoltán, Horváth Gábor első helyezést ért el. A legszebb fogat kategória díját Faragó Béla a kelebiai ménesből, míg a legszebb lóért járó díjat Nagy Attila vehette át. Az ügyességi játékok keretében a felnőttek kötélhúzásban, a gyerekek pedig kötélhúzásban és zsákfutásban mérhették fel ügyességüket.

Délután Hamza Viktória, magyarországi ló kiképző és szabadidomító mutatta be az erőszakmentes ló kiképzés fortélyait. A bemutatóban 2 különböző fajtájú, életkorú és mentalitású lovat láthatnak a nézők, akiket Viki maga képez. A szürke egy 8 éves welsh félvér kanca, akit Babszinak hívnak. A másik pedig Szirén, egy 5 éves haflingi kanca, aki 2 éve dolgozik együtt Babszival közösben. Fiatal kora ellenére Viktória neve a lovas körökben már nem hangzik ismeretlenül. Lovakkal való kapcsolata nagyjából 7 éve kezdődött, mikor megkapta első lovát. A lovaglást és a lovakkal való bánásmódot autodidakta módon sajátította el. Lovaival kezdetben hagyományos idomítási módszerekkel dolgozott, majd rátalált az erőszakmentes ló kiképzésre és a szabadidomításra. A természetes ló kiképzés egy ló barát, ló központú idomítási módszer, egyfajta mentális kommunikáció ember és ló között. Az a különbség a hagyományos kiképzőmódszerek, és e között, hogy míg a hagyományos módszereknél a lovat „kényszerítjük” megtanulni a mi nyelvünkön, addig a természetes ló kiképzésnél mi kommunikálunk vele az ő nyelvén. A ló teljes bizalmat és döntési lehetőséget kap, hogy az emberrel marad, végrehajtja a feladatot vagy sem.

Idén ismét megremegett a föld a ludasi vásártéren: a Mátyásföldi sólymok idézték fel a régmúlt idők lovas harcászatát. A Serf András által vezetett lovas egyesület tagjai idén huszárbemutatóval, honfoglalás kori harci bemutatóval és középkori lovas bemutatóval gazdagították a műsort. A csapat főképpen a huszár hagyományok őrzésével (a III. Ferdinánd huszárezred egyenruhájában) foglalkozik, de az első világháború időszakáig, a honfoglalás korától bármely időszak lovas harcászatát bemutatják rendezvényeken. Az egyesület több mint egy évtizede vesz részt hazai és külföldi fellépéseken, csatabemutatókon. Ezen kívül több történelmi témájú filmforgatáson is szerepeltek lovas statisztaként. A látogatók e mellett megcsodálhatták a kelebiai ménes Karusszel bemutatóját is, melyben a lovasok alakzatokban együttesen mutattak be különböző jármódokat és feladatokat, mint például az oldaljárást, a passage-t vagy az ugrásváltást.

Köszönet a rendezvény támogatóinak: a Bethlen Gábor Alapnak és a Nemzeti Együttműködési Alapnak és Szabadka város Önkormányzatának valamint a médiatámogatóknak: a Pannon RTV-nek és a Magyar Szó-nak. Médiatámogatóink pedig a Pannon RTV és a Magyar Szó.

IV. Ludasi Lovas találkozó

Az előző évek jó példáját követve, az Ostorka Egyesület és a ludasi helyi közösség szervezésében, október 7-én immár negyedik alkalommal került megrendezésre a lovas találkozó Ludas vásárterén.

A rendezvényen körülbelül harminc lovas vett részt a lovával. A IV. Lovas Találkozó hivatalos megnyitója után amatőr, majd professzionális fogathajtó verseny következett. Az érdeklődők a kelebiai lovarda Lipicai magasiskola bemutatója, a lovas ügyességi játékok, a csikós- és huszárbemutató, a középkori harci bemutató, valamint a kézműves kirakodóvásár megtekintésén kívül ügyességi játékokon is részt vehettek, valamint elámulhattak az „égimeszelő” gólyalábasok merészségén. A változatos programból a lovas- és a fogatszépségverseny sem maradhatott ki: a zsűri megválasztotta a legszebb lovat és fogatot. A gyerekeket ökológiai játszóház várta, ahol a szabadkai Regionális Hulladéktároló aktivistái próbálták meg játékos módszerrel megismertetni a kicsiket a környezetvédelem, a szelektív hulladékgyűjtés és a hulladék újrahasznosításának fontosságával. Ezt Szabadka város önkormányzata támogatta. A rendezvény hangulatát idén először ugráló vár és arcfestés is emelte. Mindemellett kicsik és nagyok egyaránt kipróbálhatták milyen érzés lóháton ülni.

A lovas találkozóval párhuzamosan a ludasi helyi közösség szervezésében bográcsos főző- versenyt tartottak, amelyen 40 csapat mérte össze gasztronómiai tudását.

A rendezvényt a Tartományi Gazdasági Titkárság, a Bethlen Gábor Alap és a Palics–Szabadka Mikrorégiók Idegenforgalmi Alap Klasztere támogatta. Médiatámogatók a Magyar Szó és a Pannon RTV, a védnök pedig a Furioso Lovas Centrum volt.

III. Ludasi Lovas találkozó

Az Ostorka Egyesület, a ludasi helyi közösség és a Furioso Lovascentrum szervezésében immár harmadik alkalommal került sor lovas találkozóra, melyet szombaton, 2011. szeptember 24.- én tartottak meg. A rendezvénnyel párhuzamosan a vajdasági Ludas vendégül látta az erdélyi (Maros ludas) és a magyarországi, a Heves megyei Ludas küldöttségét is.

Már reggel 8 órától sorakoztak a kirakodó és zöldségvásár eladói, illetve a bográcsfőző verseny résztvevői. A rendezvény műsora a lovasok és lovaik Ludas utcáin való felvonulásával kezdődött. A hivatalos megnyitó után először a fogathajtók léptek a ludasi vásártéren kialakított arénába, majd a csikósok produkciója következett. A kelebiai ménes magas színvonalú bemutatója után ügyességi meglepetés játékokban lehetett része a közönségnek, majd ez után a baranta bemutató következett. A lovas ügyességi játékok után megválasztották a legszebb lovat és fogatot, majd izgalmas lovaspóló-mérkőzés vette kezdetét. Az eredményhirdetés és a díjak átadása után hajnalig tartó mulatsággal zárult a találkozó.

A rendezvényen egész napos lovaglási, szamaragolási illetve kocsikázási lehetőség várta az érdeklődőket. Leginkább a fiatalabbak próbálták ki, milyen lovon ülni. Emellett a kisebbek játszhattak a környezetvédelmi játszóházban, vagy kipróbálhatták az arcfestést is.

A jó időnek, a megfelelő reklámkampánynak és a lovaglás a ló szeretetének e vidéken köszönhetően mintegy 3000 - 4000ember látogatott ki Ludasra, az immár hagyományossá vált III. Lovas Találkozóra.

A rendezvény támogatói a Tartományi Gazdasági Titkárság, a Bethlen Gábor Alap, a Magyar Nemzeti Tanács és Szabadka városa voltak.

A II. Lovas Találkozó

Második alkalommal került megrendezésre a Ludasi Lovasnapok a helybeli vásártéren. A lovasprogramokon kívül más is volt: Vajdaság kézműveseinek és cukrászainak színe-java is felállította kirakodó standját, ezenkívül bográcsos főzőversenyt is tartottak 47 csapat benevezésével

Összesen 38 lovast láthattunk, és az általuk alkotott fogatokat, Temerintől egészen Szabadkáig, illetve a rendezvénynek nemzetközi jelleget az kölcsönzött, hogy gyönyörű hintóval Ludas testvértelepüléséről, Érsekhalmáról is érkeztek résztvevők. Sor került egyedi lovas csikós, ostoros bemutatókra, fogathajtó versenyre, ügyességi próbákra, lovaspólóra, lovas íjász bemutatóra, középkori harci bemutatóra ló és kocsi szépségversenyre. Akik lovas kocsikázásra vagy lovaglásra szánták el magukat, azok is ingyenesen tudtak e tevékenységnek hódolni.

A jó időnek, a megfelelő reklámkampánynak és a lovaglás a ló szeretetének e vidéken köszönhetően a két nap mintegy 3000 - 4000ember látogatott ki Ludasra, a II. Lovas Találkozóra.

A fogathajtást Kovács István nyerte Királyhalomról, az ügyességi játékokat a Kós Dezső és Fehér Szilveszter alkotta csapat, a lószépségversenyben Fehér Szilveszter lova lett a győztes, a fogatszépségversenyt Fejős Károly, a lovaspólót pedig a Surányi Adrián–Csordás István–Babarci Illés alkotta csapat nyerte meg. Külön díjazásban részesült ifj. Gyarmat István legfiatalabb, Dencs Sándor legkorosabb, és Ördög Lilla, legeredményesebb női versenyző. A lovastalálkozó szervezője a palicsi Ostorka Egyesület, fő támogatója a Corvinus Támogatásközvetítő Zrt., védnöke pedig a ludasi Furioso Lovas Centrum volt.

I. Ludasi Lovas találkozó

2009. október 4.-én vasárnap került sor az első ludasi lovas találkozóra, melyet a Corvinus Zrt-támogatott. Már reggel 6 órától sorakoztak a kirakodó és zöldségvásár eladói, illetve a bográcsfőző verseny résztvevői. A lovas találkozó hivatalos műsora az összes lovas Ludas utcáin való felvonulásával kezdődött, ezután sor került egyedi lovas csikós, ostoros bemutatókra, fogathajtó versenyre, ügyességi próbákra, mind lóháton, mind pedig a földön, lovaspólóra, lovas íjász bemutatóra, középkori harci bemutatóra ló és kocsi szépségversenyre. Akik lovas kocsikázásra vagy lovaglásra szánták el magukat, azok is ingyenesen tudtak e tevékenységnek hódolni. Nem utolsó sorban bemutatásra kerül még az ősmagyar harci művészet - Baranta, ami a lovaglási technikával kombinálva egyedi, különleges élményt nyújtott az idelátogatók számára.
Kísérő programok sokasága tette látványossá a rendezvényt, gondolunk itt a kulturális programokra, népzenei és néptánc bemutatókra, kézművesek kirakodóvásárára. A felállított lacikonyhák, házi bor és pálinka-kóstolók, zöldség-gyümölcs vásár a gasztronómiai szükségletekre vágyók igényeit is kielégítették. A bográcsfőző versenyen mintegy 35 csapat vett részt szintén a környékről.
A fogathajtást Gyarmat István nyerte Adáról, a lovaspólót a királyhalmi csapat fogatszépségversenyt szintén Adáról, Albek Sándor, az ügyességi versenyt pedig a Gyarmat István Babarci Illés páros nyerte meg, akik serleggel és medállal lettek jutalmazva.
A jó időnek, a megfelelő reklámkampánynak és a lovaglás a ló szeretetének e vidéken köszönhetően a két nap mintegy 3000 ember látogatott ki Ludasra, a lovas találkozóra, amelyet e nagy sikernek köszönhetően hagyományossá szeretnénk tenni.
A "Ludasi lovasnapok" általános célja megvalósult, hogy mint a turisztikai attrakcióval felhívjuk a figyelmet e kevésbé ismert környék vonzerejére, valamint a lovas hagyomány szélesebb körben való megismertetésére. A rendezvény megtartása egyedi jelentőséggel bír, mivel ilyen jellegű lovas központú esemény nem volt még e tájon. Mintegy 45 ló megjelenését és bemutatását irányoztuk elő, és nem csak Ludas környékéről, hanem Észak Vajdaság minden területéről. Ez meg is valósult, és a nézőszám is több mint háromszorosa lett a tervezettnek. A rendezvénynek nagyon jó visszhangja volt, mind a lakosság, mind a város és falu vezetés részéről, mind pedig a médiában.
A kitűzött célt teljes mértékben megszolgálta az esemény: a vajdasági magyar kisvállalkozók bemutathatták lovaikat és szolgáltatásaikat és termékeiket a nagyközönség előtt, összeismerkedhettek célfogyasztóikkal, mely kapcsolatokból remélhetőleg a jövőben plusz jövedelem generálódik a lovas gazdák, termelők és kézművesek számára.